Onderhoud en afstelling van autolichten voor optimale prestaties

Onderhoud en afstelling van autolichten voor optimale prestaties

Welke periode van het jaar het ook is, goed werkende autoverlichting is te allen tijde van groot belang.

Toch blijkt het zo te zijn dat er jaarlijks veel auto ongelukken plaatsvinden omdat de verlichting niet in orde is of niet goed zichtbaar. Vaak is de bestuurder van een auto ervan overtuigt dat de verlichting in orde. In veel gevallen is dit niet het geval en daarom is het verstandig om op regelmatige basis de autolichten te controleren.

Hoe belangrijk is autoverlichting

Goed werkende autolichten zijn niet alleen belangrijk voor de eigen veiligheid, ook voor die van andere weggebruikers. Wanneer bijvoorbeeld een koplamp kapot is wordt het zich aanzienlijk vermindert. Dit is natuurlijk vervelend voor jou, maar misschien nog wel vervelender voor je medeweggebruikers. Op het moment dat je koplamp het niet doet ziet tegemoetkomend verkeer je niet of slecht aankomen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Bekeuring bij een kapotte autolichten

Op het moment dat je deelneemt aan het verkeer maar je verlichting is kapot of werkt niet naar behoren dan loop je het risico op een bekeuring. En het is niet alleen zo dat wanneer je verlichting het niet doet je een bekeuring kunt krijgen. Maak je onterecht gebruik van het grote licht of het mistlicht dat wordt dit gezien als een overtreding en hier staat een flinke boete tegenover.

Besluit de politie je aan te houden maar jij bent in de gelegenheid om je lamp direct te vervangen? In de meeste gevallen zal de politie dan coulant zijn en je geen bekeuring geven. Het is daarom van groot belang dat je altijd in het bezit bent van een setje reserve autolichten.

De autolichten zelf vervangen

Op het moment dat een van je autolichten niet meer naar behoren werkt doe je er verstandig aan dit gelijk te vervangen. Ten eerste is het altijd belangrijk om te kijken of het om een H4 of H7 lamp gaat. Heb je nog nooit van deze twee maten gehoord? Raadpleeg dan het handboek van je auto om er zo achter te komen welk formaat in jouw auto hoort.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *