Tips voor je op fietsvakantie gaat

Tips voor je op fietsvakantie gaat

Dit jaar maken we eindelijk weer massaal vakantieplannen! Ga je voor het eerst op fietsvakantie? Dan is het verstandig om te zorgen dat je conditie op peil is, maar dat geldt ook voor je fiets. Jouw (elektrische) fiets krijgt onderweg veel te verduren, daarom het is belangrijk dat je deze de nodige aandacht geeft. Niemand zit te wachten om onderweg stil te staan met pech, terwijl dit misschien wel voorkomen had kunnen worden. Met een goede voorbereiding kom je een stuk verder. Hier geven we je een aantal tips waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht.

1: De ketting

Om te kunnen fietsen is de ketting uiteraard een zeer belangrijk onderdeel van je fiets. Is deze versleten? Meteen vernieuwen! Bij twijfel direct langs je fietsenmaker gaan en laat het beoordelen door de fietsspecialist. Als de ketting nog goed is, zorg dat deze dan ook op de juiste spanning is. Een te slappe ketting kan van de tandwielen af vliegen met alle gevolgen van dien.

2: De staat van je fietsbanden

Zijn de buitenbanden in goede staat? Of is een nieuwe set fietsbanden kopen en vervangen echt nodig voor je aan de fietsvakantie begint? Met een paar nieuwe fietsbanden is de kans op een lekke band een stuk kleiner. Helemaal als je kiest voor Schwalbe Marathon Plus banden, dit zijn de beste anti-lek banden waar vele vakantiefietsers al jaren bij zweren. Dit is niet alleen door de anti-lek bescherming, maar ook door de hoge kilometrage, want ze gaan tot wel 10.000km mee!

3: Bandenspanning

Dit word nog wel eens overschat door velen, maar de juiste bandenspanning is erg belangrijk. Bij een te lage bandenspanning slijten je banden sneller, is de kans op een lekke band groter en de actieradius van je e-bike neemt enorm af. Check dus regelmatig of je bandenspanning van je fiets nog goed is.

4: Het velglint

Een vaak vergeten, maar cruciaal onderdeel. Het velglint, is die nog goed? Zo niet, dan gelijk vernieuwen want de spaken en spaaknippels kunnen de binnenband lek prikken. Als je twijfelt gelijk vervangen, dat scheelt je een hoop tijd en ergernis.

5: De remmen

Je hebt vast een hoop bepakking en je wilt op tijd tot stilstand komen wanneer dit nodig is. Zeker als je ook nog eens in de bergen gaat fietsen zijn de remmen zeer belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en die kans wil je zo klein mogelijk maken. Check daarom je remkabels, remblokken en remhendels op slijtage en gebreken. Ook hierbij het advies, bij twijfel direct vervangen, want veiligheid gaat voor alles.

6: De accu (bij e-bikes)

Heb je een e-bike waarmee je op reis gaat en is deze misschien al een paar jaar oud? Dan is het verstandig om de accu eens te laten bekijken door een specialist. Zij kunnen de accu uitlezen en de staat van de accucellen bekijken. Naarmate een accu ouder word kunnen deze cellen slechter worden. Als een accu cel het onderweg begeeft is het ineens een stuk minder leuk om te fietsen met al je bagage. Zorg dat deze dus in perfecte staat is voor je aan de reis begint.

7: Reparatiekit voor onderweg

Goed voorbereid op weg gaan betekend ook een uitgebreide fietsband reparatieset meenemen waarmee je zelf kleine reparaties kunt uitvoeren. Denk hierbij aan het bekende Simson fietsband reparatiesetje, met deze set kun je vele plakbeurten uitvoeren (maar hopelijk niet). Een multi-tool is praktisch en heeft schroevendraaiers, een mesje en inbussleutels. Dit komt altijd wel eens van pas onderweg. Neem ook een extra fiets binnenband mee, mocht je een band niet meer kunnen plakken door bijvoorbeeld een te groot gat, dan kun je deze vervangen.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *